Надання допомоги внутрішньо переміщеним особам - під особливим контролем органів влади та гуманітарних партнерів

04.05.2022

Сьогодні уже вдруге в обласній державній адміністрації під егідою місії Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA Ukraine) відбулася координаційна зустріч для гуманітарних партнерів, які співпрацюють з обласною військовою адміністрацією щодо надання допомоги внутрішньо переміщеним особам.

На порядку денному - обговорення процесів співпраці між ОДА та благодійними партнерами у вирішенні гуманітарних потреб, організація роботи різних секторальних напрямків на рівні Уряду та області, інклюзивні підходи в гуманітарній допомозі та подальші кроки для задоволення актуальних потреб вн утрішньо переміщених осіб.

Від голови обласної військової адміністрації Світлани Онищук її заступниця Людмила Сірко подякувала кожній гуманітарній організації, яка не залишила область наодинці із потребами у цей нелегкий для держави час та допомагає нашим громадянам.

За словами Людмили Сірко, в області уже розміщено 140 тисяч 365 осіб, які були змушені покинути свої домівки через бойові дії. Найбільше людей зареєстровано у місті Івано-Франківську - понад 33 тисяч осіб, а також Надвірнянському, Коломийському та Калуському районах. На Прикарпатті перебуває 3 тисячі 800 осіб із інвалідністю, 17 тисяч пенсіонерів та майже 46 тисяч дітей. А це ті категорії, які потребують посиленої уваги і опіки.

Посадовиця зазначила, що в області врегульовано гуманітарні грошові потоки, якими охоплені всі райони. На черзі – вирішення проблематики із передачею продуктових наборів. За словами Людмили Сірко, є потреба у продуктах різного терміну зберігання та їх розподілі між державними, комунальними установами і приватними господарствами. Адже, із понад 540 об’єктів розміщення переселенців, більша половина – це приватний сектор.

Своєю чергою, заступник голови обласної державної адміністрації Вадим Созоник акцентував увагу, що останнім часом має місце тенденція до зниження темпів надходження гуманітарної допомоги, особливо продуктів харчування. Тому такі зустрічі дозволяють активізувати цю роботу і покращити рівень забезпечення переселенців.

Зазначалося, що в державі діють Урядові програми з відшкодування коштів на потреби вимушених переселенців. Зокрема, 34 територіальні громади Прикарпаття подали свої заявки на загальну суму майже 35 мільйонів гривень. Проте, через значне навантаження на фінансову систему, тільки вісім з них отримали кошти у розмірі 7,5 мільйонів. Тому потреби у гуманітарній допомозі залишаються значними.

Людмила Сірко також поінформувала про потреби, зокрема щодо покращення тривалих умов перебування переселенців,Йшлося про ремонт електромереж, систем опалення, забезпечення побутовою технікою, холодильниками, бойлерами та іншою побутовою технікою. Актуальною є потреба у медикаментах, засобах гігієни, взутті тощо. За її словам, ефективною є «соціальна бригада», коли здійснюється виїзд на місця і надається адресна допомога.

За результатами зустрічі вирішили, що координація потреб залишається за обласною військовою адміністрацією та органами влади на місцях, а соціальні партнери скоординують свої дії, розподілять райони, з якими будуть працювати та надавати необхідну допомогу.

Поділитися: