26 07 2021 Про небезпеку кондиціонерів та хворобу легіонерів

Про небезпеку кондиціонерів та хворобу легіонерів

Легионели поширені в усьому світі і складають частину мікробної флори багатьох природних і штучних водних екологічних систем. Найбільше епідеміологічне значення має перебування збудників в системі водопостачання та кондиціонування повітря готелів і лікарень

Легіонели широко розповсюджені у всьому світі та є частиною флори багатьох водоймищ, як природних, так і штучних.

Низькі концентрації легіонел в природних водоймищах не перевищують 103 КУО на литр та не загрожують людині. А у системах водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря, інших системах пов’язаних з циркуляцією теплої води в діапазоні від 20° до 50 °С – концентрація збудника значно зростає за рахунок утворення біоплівок на поверхні обладнання, що є ключовим фактором накопичення небезпечної концентрації легіонел.

Тому, виявлення Legionella pneumophila в системах кондиціювання викликало шок, як у робітників численних офісів, так і у виробників кондиціонерів. А повідомлення про те, що легіонели знайдені в звичайній теплій водопровідній воді та ваннах-джакузі в SPA-салонах, здійняло чималий галас.

Легіонельоз не передається від людини до людини, ним неможливо заразитися від тварин. Проте для зараження достатньо вдихнути збудника, що знаходиться в водному аерозолі: душ, потік повітря з кондиціонеру, різноманітні фонтани та фонтанчики. А якщо уявити, що практично кожний сучасний офіс обладнаний системою кондиціювання повітря, масштаби загрози вражають. Також, насичений легіонелами аерозоль утворюється у приміщеннях з вологим повітрям та недостатньою вентиляцією, наприклад, душові приміщення, басейни, СПА, фонтани всередені будівель, зволожувачі повітря, льодогенератори.

Інкубаційний період легіонельозу в середньому складає 5 – 7 діб. Описані різні клінічні форми інфекції: власне хвороба легіонерів, понтіакська лихоманка. Як правило, хвороба починається з помірної головної болі та нездужання, згодом – в середньому через добу – різко підіймається температура до 39-40 °С, супроводжується сильним ознобом.

Найважче ускладнення хвороби легіонерів, що призводить до летальних випадків, – дихальна недостатність. Летальність складає від 5 до 30 % та залежить від віку та супутніх захворювань пацієнта. Легіонела агресивно поводиться в умовах зниженого імунітету, тому до групи ризику відносять, у першу чергу, людей середнього та похилого віку. Крім того, сприятливими факторами для розвитку легіонельозу є паління та хронічний стрес.

Особливих проблем з лікуванням хвороби легіонерів не виникає, легіонела достатньо чутлива до деяких антибіотиків. Найголовніша проблема – своєчасно почати лікування, доки бактерія не нанесла обширних уражень легеням та всьому організму. Тому, дуже важливо розпізнати легіонелу як збудника пневмонії, а у цьому може допомогти своєчасна лабораторна діагностика.

Хвороба легіонерів має різко виражену сезонність – більшість спалахів та окремих випадків захворювання реєструється літом. Це пов’язано в першу чергу з інтенсивною роботою кондиціонерів «на охолодження». Окрім ризику захворіти банальною простудою, сидячи під потужним потоком повітря, в цих побутових приладах ховається інша небезпека – конденсат, який насичений легіонелами.

Небезпека підкрадається ще з одного боку, і пов’язана вона з приладом, який покликаний покращити життя та принести задоволення – ванни-джакузі. Британське агентство охорони здоров’я запровадило обов’язковий бактеріологічний контроль та перевірку SPA-салонів – як з’ясували епідеміологи, в багатьох джакузі містяться легіонели.

Висока вологість і температура в ваннах-джакузі – ідеальні умови для розмноження легіонел. А коли ванна починає працювати, пухирці повітря лопаються і заповнюють приміщення тим самим небезпечним аерозолем, який необхідний для зараження. З 88 обстежених салонів британські фахівці виявили бактеріальне забруднення у 23 з них, що складає 26% – а це практично кожен третій салон!

Все це обумовлює несприятливу епідеміологічну ситуацію. Тому, для попередження спалаху захворювання на легіонельоз необхідно проводити профілактичні заходи.

Профілактичними заходами щодо легіонельозу є:

• очистка і промивка систем водопостачання, фізична та хімічна дезінфекція препаратами, що попереджують утворення мікробних біоплівок;

• регулярний бактеріологічний контроль за об’єктами, які можуть стати причиною розповсюдження легіонел:

Рекомендована кратність проведення бак контролю для систем охолодження води:

• для промислових підприємств (градирні, випарні конденсатори) – щоквартально;

• для централізованих систем кондиціювання і зволоження повітря – не рідше 2 разів на рік;

• для систем гарячого та холодного водопостачання – не рідше 2 разів на рік

Лабораторну діагностику на визначення наявності легіонел у системах кондиціонування і зволоження повітря, системах водопостачання, штучних водних об’єктах проводить лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб» за адресою: вул. Шевченка, 4.

Бережіть своє здоров’я!!!

Олексій Косько, лікар епідеміолог

Поділитися: